kinderopvang-Triodus Kinderopvang-den haag-kinderen

Student TU Delft bedenkt innovatieve stoel voor kinderopvang

Frédérique Valk is de winnaar van de PFZW Design Award 2020. De jury, waarin ook de kinderopvangspecialisten van de SWKGroep, zaten, vond haar concept het beste van verschillende oplossingen die studenten van de opleiding Industrieel Design van de Technische Universiteit (TU) Delft bedachten om de fysieke belasting van medewerkers in de kinderopvang te verminderen. Triodus is onderdeel van de SWKGroep.

De 24-jarige Frédérique Valk bedacht een meubel dat bestaat uit twee aparte blokken waar op een eenvoudige manier een stoel van gemaakt kan worden. “Tijdens mijn onderzoek bij onder andere de SWKGroep kinderopvangorganisaties, kwam ik erachter dat voor pedagogisch medewerkers alles in het teken staat van de kinderen en dat alles in de waan van de dag gebeurt. Op deze twee aspecten wilde ik inspelen met mijn concept door een product te maken dat op verschillende manieren ingezet kan worden en waar de pedagogisch medewerkers én de kinderen echt iets aan hebben. De stoel zorgt er niet alleen voor dat de rug en knieën van pedagogisch medewerkers minder belast worden, maar is door de abstracte vormen ook een leuk speelobject voor de kinderen.”

Martin van de Ruit, voorzitter van de raad van bestuur van de SWKGroep, vormde samen met een aantal kinderopvangspecialisten en de directeur van PFZW de jury van de PFZW Design Award: “Als jury hebben we gekozen voor het concept met de meest praktische vertaling naar de werkvloer. Het product moet in de routine van de kinderopvang passen en daar sluit het concept van Frédérique Valk perfect bij aan. Het draagt bij aan de fysieke ontlasting van pedagogisch medewerkers, is duurzaam en kan in iedere groep toegepast worden.”

Samen met PFZW en de SWKGroep gaat Frédérique onderzoeken wat er nodig is om haar idee verder te ontwikkelen, zodat de stoel straks hopelijk op onze kinderopvanglocaties komt te staan en mogelijk de hele sector ervan kan profiteren. “PFZW wil samen met de sector zorg en welzijn zorgen voor een vitale sector met vitale mensen. We geloven dat een blik van buitenaf vernieuwende en verrassende inzichten geeft. De PFZW Design Award is in het leven geroepen om concepten en ideeën te bedenken voor de hele sector”, vertelt PFZW directeur Peter Borgdorff.

In samenwerking met de SWKGroep
PFZW werkte voor deze tweede editie van de PFZW Design Award samen met de SWKGroep, waar Triodus onderdeel van is. De SWKGroep vroeg de studenten van de TU Delft oplossingen te bedenken om pedagogisch medewerkers die werken met kinderen van 0 tot 3 jaar fysiek te ontlasten en de interactie met kinderen te bevorderen. Begin september ging het traject digitaal van start, waarna de studenten aan de slag gingen met vernieuwende ideeën. Tussentijds konden zij overleggen met medewerkers van de SWKGroep om hun concepten optimaal op de praktijk af te stemmen.

PFZW Design Award
De award is vorig jaar in het leven geroepen door Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). PFZW verzorgt het pensioen voor mensen die werkzaam zijn in deze sector en vindt het van belang dat zij gezond kunnen werken. Daarom helpt PFZW werkgevers bij het realiseren van een vitale organisatie, zodat medewerkers later in goede gezondheid van hun pensioen kunnen genieten.

In de jury van de PFZW Design Award zaten directeur van PFZW, Peter Borgdorff en de voorzitter van de raad van bestuur van de SWKGroep, Martin van de Ruit. Verder jureerden vanuit de SWKGroep Ilse Davids, specialist van het Educatief en Pedagogisch Expertise Centrum, regiomanager Anouk Hoenderkamp en locatiemanager Sandra Rijpsma.