Thema Ziek en Gezond

In ieder gezin is wel eens iemand ziek. Uw kind natuurlijk ook. Ziek zijn is niet fijn. Je hebt pijn, bent moe, hebt misschien koorts. Je hebt niet eens meer zin om lekker te spelen! Maar gelukkig is er altijd iemand die goed voor je zorgt en die je troost. Want zo’n kusje van pappa of mamma is een geweldig medicijn! Het thema waar we de komende weken mee aan de slag gaan is ‘Kusje … beter!’ Het gaat over ziek worden, je bezeren, beter worden en gezond zijn en blijven.

Woorden en begrippen

Wat vervelend als je ziek bent. Je hebt hoofdpijn, oorpijn of pijn in je buik. Soms ben je verkouden of heb je griep. Je krijgt dan koorts en voelt je niet goed. Je kan het beste lekker in bed blijven als je ziek bent, en soms moet je naar de dokter in zijn witte jas. Die luistert naar je hartje en geeft je een pilletje, een drankje of een zalfje. Als je je arm of je been breekt moet je naar het ziekenhuis. Daar maken ze een foto en de zuster doet gips of verband om je arm of been. Dat is best lastig want je moet dan alles met één arm/been doen. En als je bent gevallen en je hebt je knie pijn gedaan doen we er een mooie pleister op! Maar als je weer beter bent kan je weer lachen en dansen en springen en spelen. Gelukkig maar!

Boekjes

Zaza speelt doktertje  Mylo Freeman
Dikkie Dik Pleisters plakken Jet Boeke
Bobbi is ziek Ingeborg Bijlsma
Muis in het ziekenhuis Lucy Cousins

Op de locaties lezen we de volgende boeken met de kinderen:
Bij de dokter Helga Warmels (jongste peuters)
Beer is ziek Karma Wilson (oudste peuters)

Bij de baby’s

Ook op de babygroepen leren we de kinderen om gezond te blijven. Met een liedje komen de dreumesen in aanraking met het aanleren van de hoest- en nieshygiëne. Ook komt de volgorde van handelen bij het handen wassen aan de orde. Misschien kunt u ook tijdens de handen wassen het versje ‘handjes wassen’ met uw kind opzeggen.

Liedjes & versjes

Handjes wassen
Na het plassen,
Heel gewoon,
handjes wassen,
lekker schoon,
schone handjes,
voor het eten,
handjes wassen,
niet vergeten!

Appel, peertje en banaan,
Fruit dat moet je eten!
Stop het nu maar in je mond,
Fruit is zo gezond!

Activiteiten

Enkele activiteiten die we de komende tijd gaan ondernemen met de kinderen:

 • Pillen en drankjes maken in het apothekerslab (meten, wegen, tellen, kleuren benoemen).
 • Wat zit er in de dokterstas? En wat gebruikt de tandarts? (sorteren).
 • Mijn poes heeft de hik! Met de poes naar de dierenarts (fantasiespel).
 • Doen wat je zegt: opdrachtjes herhalen en uitvoeren met o.a. de attributen in de dokterstas (taalontwikkeling).
 • Bladzijden omslaan: hoe sla je een bladzijde in een boek op een goede manier om? (boekoriëntatie).
 • Snippers en slierten: een beterschapskaart maken (fijne motoriek).
 • Digitaal prentenboek: Dikkie Dik Pleisters plakken.
 • Spelen met plaatjes: ziek en gezond (sorteren, bij elkaar zoeken, memory, zinnen bedenken).
 • Samen lekker swingen (grote motoriek; hard-zacht; muziek-lied).
 • Brr, brrr, brrrrr!: spelen met je adem na het buiten spelen(tegenstellingen:hard-zacht; warm-koud).
 • Naar het consultatiebureau (fantasiespel; meten, wegen, vergelijken).
 • Praatplaat Ziek en Gezond.
 • Kinderen kijken: emoties herkennen en benoemen (bang, pijn, verdriet, blij, boos).

Doet u mee?

Misschien bent u, een van de gezinsleden of uw kind juist in deze periode verkouden. Dat is een levensechte situatie die uw peuter meemaakt. U kunt er misschien nu iets meer over praten dan u anders zou doen. Hoe voelt het als je verkouden bent? Waar doet het zeer? Je hoofd, je keel, je neus? Misschien heb je koorts. Je moet vaak je neus snuiten, hoesten en niezen. Je wilt graag slapen maar wordt wakker door de kriebbelhoest. En dan ineens is het weer over! De verkoudheid is weg!

Als uw kind echt ziek is, zal het niet willen spelen als gewoonlijk. Het zal veel willen slapen. Maar er zijn ook van die dagen dat uw kind wat hangerig is, op de bank wil liggen, af en toe wat slaapt, maar zich ook verveelt. Om uw kind door deze lastige dagen heen te helpen is het heerlijk om samen iets te doen. Bijvoorbeeld gezellig een boekje lezen. En ook als uw kind niet ziek is, is een boekje lezen natuurlijk erg leuk!

Moet u misschien binnenkort naar het consultatiebureau? Laat uw kind dan eens een knuffel meenemen. Die kan meedoen met alles wat uw kind meemaakt. De assistente wil vast wel even meespelen en ook de knuffel meten en wegen. En de dokter wil misschien ook wel even met een lampje in het oor van de knuffel kijken en naar zijn hartje luisteren met de stethoscoop?

Met schone handen probeer je besmetting en ziekte zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe leert uw kind dat de handen gewassen moeten worden als het naar de w.c. is geweest en als het gaat eten? Is het handen wassen een routine voor uw kind of wordt het weleens vergeten? Dagelijkse routines ontstaan het gemakkelijkst door samen een versje op te zeggen. Het handen wassen wordt opeens iets vrolijks! Leer uw kind het versje ‘Handen wassen’ opzeggen. Veel plezier samen!

Oudertas

In de oudertas dit keer het prentenboek ‘Giraf en de Krookeritis’ van Marie-Louise Sekreve en een dokterskoffertje om mee te spelen. In de handleiding vindt u weer allerlei spelsuggesties.

Digitaal prentenboek: Catootje heeft kriebel