Thema Wonen

Het thema ‘Wie komt er in mijn huisje?’ biedt ons weer allerlei mogelijkheden om te bouwen aan de woordenschat van de kinderen. Natuurlijk gaan we de groep ombouwen tot een echt huis, met schilderijtjes, een brievenbus en tafelkleden. Graag vragen we uw hulp om de thematafel te voorzien van zaken die bij dit thema passen. Denk aan vaasjes, kleedjes, boekjes of spelletjes, plaatjes van verschillende soorten huizen of bijvoorbeeld een poppenhuis.

Woorden en begrippen

We beginnen de dag met een kringgesprekje. Waar woont iedereen? In een flat met een plat dak of een huis met een puntdak? Een stenen huis of is het huis van hout? Zit er een schoorsteen op het dak? En heeft het dak dakpannen? Moet je met een trap naar boven of is er misschien een lift? Welke kamers zijn er allemaal? Een keuken, wc, badkamer en een woonkamer.  En hoeveel slaapkamers zijn er in jouw huis? Is er ook een zolder of een kelder? Heb je een tuin of een balkon? En is er ook een brievenbus? In de woonkamer staan de bank en stoelen, maar ook de eettafel en natuurlijk de televisie. Is er ook een boekenkast? En wat staat er allemaal in de keuken? Een ijskast en een gasfornuis en misschien ook wel een afwasmachine.

Boekjes

Lieve Mama  Guido Genechten
Waar is Dribbel Eric Hill
Bobbi gaat logeren Ingeborg Bijlsma
Tommie bouwt een huis Gunilla Wolde
Kleine muis zoekt een huis Petr Horacek

Op het centrum lezen we de volgende boekjes met de kinderen:
Waar is Dikkie Dik? Jet Boeke (jongste peuters)
Waar ben je, kleine beer? Martin Waddell (oudste peuters)

Liedjes & versjes

Opa Bakkebaard, heeft een huisje,
En in dat huisje daar is het goed,
Opa Bakkebaard is aan ’t werken,
En weet jij wel wat hij doet?
Hij veegt de vloer,
Met een bezem, met een bezem,
Hij veegt de vloer,
Zo veegt hij de vloer!

In Den Haag daar woont een graaf,
En zijn zoon heet Jantje,
Als je vraagt waar woont je Pa,
Dan wijst hij met zijn handje,
Met zijn vingertje en zijn duim,
Aan zijn arm een mandje,
Op zijn hoed heeft  hij een pluim,
Dag mijn lieve Jantje!

Bij de baby’s

Ook bij de baby’s wordt aandacht aan het thema geschonken. Zo gaan we op onderzoek uit in verschillende ‘huizen’, gemaakt van kartonnen dozen, we spelen in de huishoek en we bouwen van blokken een toren!

Oudertas

In de oudertas dit keer het prentenboek ‘Mejuffrouw Muis en haar heerlijke huis’, een speelhuis, een poppenfamilie en hun meubeltjes om mee te spelen. In de handleiding vindt u weer allerlei spelsuggesties.

Activiteiten

Enkele activiteiten die we de komende tijd gaan ondernemen met de kinderen:
• Hoe ziet mijn huis er uit?
• Wat hoort binnen? En wat hoort buiten?
• We bouwen ons eigen huis!
• Buiten op zoek naar verschillende huizen: flat, portiek, vrijstaand enz.
• Familie rond en hoekig: sorteren op vorm
• Een schoon huis: Wat heb je nodig als je gaat afwassen?
• Geluiden in huis: Wat hoor ik daar?
• Boekenhuisje: we maken een speciaal leesplekje op de groep!
• Op welk slot past deze sleutel?

Doet u mee?

Nu er in de groep veel aandacht is voor alles wat met wonen te maken heeft, is het fijn als u thuis ook let op hoe u daar met uw kind mee bezig kunt zijn. Er zijn veel onderwerpen waarover u kunt praten met uw kind. Jonge peuters doen graag mee met wat u doet en dribbelen vanzelf overal met u mee. En ook oudere peuters spelen graag om u heen, of willen helpen. Volop mogelijkheden dus om op een natuurlijke manier te praten over in welke kamer u bent, wat daar gebeurt en wat er allemaal in zo’n kamer staat. Verstoppertje spelen is echt een spelletje waarbij het hele huis gebruikt kan worden. Uw kind vindt het waarschijnlijk nog heel moeilijk om niet te verklappen waar het zich heeft verstopt, maar heeft de grootste pret met het zoeken naar een goede verstopplek. Er zijn plekjes achter de gordijnen, achter de bank, onder de tafel en in de keuken. Tijdens het spel en achteraf praat u samen. Uw kind vertelt dat “het boven was achter de wasmand”, “beneden in de keuken” of “onder de tafel”.
De meeste kinderen ontdekken op deze leeftijd hoe leuk het is om een eigen huisje te maken onder de tafel of onder de trap of gewoon met plaids en badlakens tussen een paar stoelen. Leer uw kind het trucje om iets handig vast te maken zodat de boel niet meteen inzakt. De knuffels, auto’s en het servies worden er naartoe gesleept. Het is ook leuk om naar buiten te gaan met uw kind. Maak eens een wandeling door de wijk en bekijk samen welke huizen jullie allemaal tegenkomen.

Veel plezier samen!