Thema Lente

De komende weken hebben we het met de kinderen uitgebreid over de Lente. We beginnen met het ontdekken van de natuur dichtbij door een lentewandeling te maken. Ook in de groepsruimte zal de lente zijn intrede doen. Allerlei foto’s, platen en echte materialen die met de lente te maken hebben zullen een plekje krijgen. Uw bijdragen bijvoorbeeld een bolletje, een mooie bloem, een tak met bloesem, een zakje zaad, veertjes enz. zijn zeer welkom en krijgen een mooi plekje!

Woorden en begrippen

In de lente gaat alles weer groeien. Het weer wordt beter, de zon komt vaker tevoorschijn en het wordt al weer een stuk warmer. We kunnen dus ook weer vaker naar buiten  en zien daar van alles gebeuren: de bomen krijgen weer mooie groene blaadjes en vaak ook bloemetjes: Bloesem in allerlei kleuren roze, wit, geel. De voorjaarsbolletjes steken hun kopje boven de grond en ineens verschijnen overal kleurtjes: paarse krokussen, gele narcissen, rode tulpen, blauwe druifjes, roze hyacinten en witte sneeuwklokjes. Al deze mooie bloemen staan deze weken volop in bloei. En ook in de dierenwereld gebeurt van alles: lammetjes en geitjes dartelen in de wei, de vogels maken een nestje en leggen een ei. Over een week of twee vinden we ook buiten de nesten fel gekleurde eieren. Die zijn niet van een vogeltje maar door de paashaas neergelegd!

Boekjes

Karel in de lente Liesbeth Slegers
De tuin van Nijntje Dick Bruna
Kinderboerderij Betty Sluyzer en Mies van Hout
Het ei Martin Waddell & Jill Burton
Ollie Olivier Dunrea

Op de locaties lezen we de volgende boeken met de kinderen:
Bobbi in de tuin Ingeborg Klijnsma & Monica Maas
Dottie’s eieren Julie Sykes & Jane Chapman

Liedjes & versjes

Schaapje, schaapje, heb je witte wol
Ja baas, ja baas,
Drie zakken vol
Eén voor de meester,
En één voor zijn vrouw,
één voor het kindje dat bibbert van de kou
Schaapje, schaapje, heb je witte wol
Ja baas, ja baas, drie zakken vol

Een koetje en een kalfje
Die stonden in de wei.
Toen kwam er een dik vet varkentje voorbij,
Dat zei, dat zei
Geef dat kalfje maar aan mij!
Nee, nee, nee zei de koe!
BOE, BOE, BOE

Oudertas

In de oudertas zit deze keer een CD met lenteliedjes en bijbehorende plaatjes. Samen met uw kind kunt u zo ook binnen genieten van de lente! En natuurlijk ook weer een mooi prentenboek om samen te lezen!

Bij de baby’s

Ook bij de baby’s wordt aandacht aan het thema geschonken. Ook wij gaan er op uit om de lente te beleven en gaan eieren zoeken in de tuin!

Activiteiten

Om u een idee te geven hieronder een paar activiteiten die we de komende tijd met de kinderen gaan ondernemen:

  • Holletje, bolletje, Lente! (aan de hand van een versje praten over de lente)
  • Lekker lente! (ontdek de lente om ons heen tijdens een wandeling)
  • Welk kind hoort bij welke moeder? (volwassen en jong dier bij elkaar zoeken)
  • Wat hoort bij elkaar? (het kuiken en het ei, de bol en de hyacint, het schaap en het lammetje enz.)
  • Waar zijn de dieren? (oefenen van ruimtelijke begrippen: op, achter, naast, tussen, onder)
  • Lenteprikkels (herkennen van lentematerialen met gebruik van alle zintuigen: voelen, ruiken, proeven, zien, horen)
  • Tino de tuinman (wat moet er allemaal gebeuren in de tuin als het lente is?)
  • Draven als een veulentje (motoriek: nadoen van geluiden en bewegingen van jonge dieren)
  • Fladdervlindertjes (herkennen en benoemen van kleuren; bewegen als een vlinder)

Doet u mee?

De lente is een bijzonder seizoen. Er verandert in enkele weken tijd heel veel. De natuur verandert zichtbaar, zeker als het warmer wordt. Hoe beleeft uw peuter deze veranderingen? Peuters zijn erg gericht op wat ze zien, horen, ruiken en proeven. Ze willen alles vast pakken en onderzoeken. Ziet u uw kind dit ook doen? Wil het ook weten hoe alles heet? Het lenteweer nodigt uit om naar buiten te gaan. Het is fijn om te genieten van het warme zonnetje en te zien dat overal weer blaadjes en bloemetjes tevoorschijn komen. Maak samen met het gezin eens een lentewandeling door een park of bos in de buurt. Laat uw kind spelen met alles wat het onderweg tegenkomt en wil onderzoeken. Bekijk de takken van een struik of boom met knoppen. Zien we daar al groen van nieuwe blaadjes?

Bij de lente, en zeker bij Pasen, horen eieren en het is leuk om die samen met uw kind te beschilderen of ze te laten beplakken met gekleurde papiertjes of plakkertjes. En natuurlijk is eieren verstoppen en ze gaan zoeken een spannend peuterspelletje. Als u onderweg bent in de auto of met bus of trein en u komt buiten de stad, let dan eens op welke dieren er in de weilanden staan. Zijn er al lammetjes geboren? Of misschien is er in de buurt een kinderboerderij waar jonge dieren te bewonderen zijn? Een kip met kuikentjes, een schaap met lammetjes of een nest met jonge konijnen, uw kind zal het heerlijk vinden om samen met u op bezoek te gaan!

Uw kind hoort in de groep nieuwe woorden en begrippen die met het onderwerp ‘lente’ te maken hebben. Als u thuis deze woorden en begrippen spelenderwijs gebruikt in gesprekjes met uw kind, helpt u mee aan de ontwikkeling van de woordenschat.