Thema Kunst

De komende weken ontdekken we met de kinderen KUNST. Kunst is overal. Kinderen horen muziek en zien hoe muziek gemaakt wordt. Ze zien mensen dansen en horen mensen zingen. Kinderen zien schilderijen en platen in prentenboeken die door kunstenaars gemaakt zijn. Ook horen ze rijmpjes en versjes en zijn ze dol op voorlezen. Kinderen zien beelden en kunstobjecten op de hoek van de straat en in het park. En sommige gebouwen zijn ook echte kunstwerken!

Kinderen zijn van nature heel creatief. Ze kijken en luisteren dus niet alleen, maar doen graag mee! Binnen valt er van alles te beleven, maar we gaan ook naar buiten, op zoek naar mooie vormen en kleuren. In de natuur is veel moois om te bekijken, te voelen, je over te verwonderen. En we ontdekken wat je allemaal voor moois kunt maken met spulletjes gevonden in de natuur. We maken ons eigen museum!

Woorden en begrippen

Uw kind hoort in de groep nieuwe woorden en begrippen die met kunst te maken hebben. Als u thuis deze woorden en begrippen ook spelenderwijs gebruikt tijdens de gesprekjes met uw kind leert het snel heel veel nieuwe woorden. Kunst dat is van alles! Kunst maken is niet moeilijk: we kunnen scheuren, knippen, plakken, kleien, verven, dansen, zingen.  Wat heb je daarvoor nodig? Verf om te verven, klei om te kleien, papier om te scheuren, lijm om te plakken, een schaar om te knippen. Kunst vind je op straat, maar ook in het museum. Ga je mee kijken? Kijk eens, daar hangt een schilderij van appels in een mand, een fles en een bordje. Dat noem je een stilleven. Ernaast hangt een lijst met alleen maar kleur: rood, geel, blauw en groen. Het is heel mooi! Ook hangt er op een mooie plaats een rondje aan de muur en om de hoek een foto van een bloem. Het is moeilijk kiezen wat het mooiste is.

Boekjes

Het kleine museum         Alain le Saux
Heel de wereld                Katy Couprie
Nijntje in het museum     Dick Bruna
Nijntje wordt kunstenaar Dick Bruna

Op de locaties lezen we de volgende boeken met de kinderen:
Een fluit voor Nijntje      Dick Bruna
Blauwtje en Geeltje         Leo Lionni

Liedjes en versjes

1, 2, 3, 4, Hoedje van, hoedje van
1, 2, 3, 4, hoedje van papier.
En als het hoedje dan niet past,
Zet het in de glazen kast.
1, 2, 3 , 4, hoedje van papier.

Toontje Tik,
Dat ben ik,
en ik tik één voor één,
op alle dingen om mij heen.
Tikke, tikke, top, tikke, tikke stop!

Een appel in een boek
Een appel in mijn hand
Een appel op de foto
Een appel in de mand
Een appel op de tafel
Een appel aan de muur
Een appel op het schilderij
Smaakt die zoet of zuur?
Er staan lekkere appels op het schilderij
Maar deze appel eet ik op
Want die is echt van mij!

Activiteiten

Om u een idee te geven, staan hieronder een paar activiteiten die we de komende tijd met de kinderen ondernemen:

  • Figuren leggen van natuurlijke materialen in zand
  • Een wandeling in de natuur (op zoek naar mooie materialen)
  • Kleikunsten: werken met natuurklei!
  • Dansen met veren en blaadjes
  • Wij maken een museum (Komt u gezellig kijken?)
  • Ronde en hoekige stillevens
  • Doorzichtige kunstwerken (met schelpjes, zand, veertjes, gras en… bloemenfolie)
  • Een mooie passende lijst voor mijn kunstwerk (herkennen van vormen; meten)

Doet u mee?

Als u met uw kind door de wijk wandelt, rijdt of fietst, kijk dan eens of er kunst te ontdekken valt. Misschien staat er een beeld waar uw kind op kan klimmen of onderdoor kan kruipen.  Zijn er schilderijen in het winkelcentrum of in de hal van een gebouw waar u moet zijn? Of is er een schilderij gemaakt op de gevel van een flat?

Wat vindt uw kind in het bos, op het strand of  in het park? Takjes, veren, zaden, stenen, schelpen, bloemen, grasjes, mos. Alles is boeiend om te bekijken en te voelen. Maak van de gevonden schatten thuis een ‘tentoonstelling’. Misschien vinden jullie in een tijdschrift of reclamefolder nog wel meer schatten om ten toon te stellen? En natuurlijk kunnen jullie er ook samen een prachtig kunstwerk van maken!

Met verf, potloden, kwasten, papier en waskrijt maakt uw peuter de mooiste kunstwerken. Het doen is belangrijker dan het resultaat, maar u zult zien dat het resultaat altijd de moeite waard is!