Thema Kerst

Het is de tijd van Kerstmis. De dagen zijn kort. De lampen gaan vroeg aan en overal om ons heen proeven we de sfeer van Kerstmis. De straten zijn versierd met lichtjes en in de huizen en de winkels hangt kerstversiering. Ook uw kind zal de kerstsfeer opnemen en aanvoelen dat het een bijzondere tijd is. In de groepen zorgen we ook voor een gezellige sfeer. We versieren samen de kerstboom, zingen liedjes en lezen mooie kerstboeken. We kijken hoe lang het nog duurt tot het Kerstmis is. En dan is het eindelijk…. feest!

Woorden en begrippen

Met kerst halen veel mensen een boom in huis. Die versieren ze met slingers, lampjes, klokjes en ballen. Bovenin de boom komt de piek of een mooie ster. Als het kerst is is het winter. Dan is het vaak koud en al vroeg donker. Soms ligt er zelfs sneeuw! Laten we een das om doen en een muts op dan gaan we gauw naar buiten: een sneeuwpop maken. Binnen is het juist warm en gezellig. Overal zijn lichtjes en ’s avonds steken we de kaarsen aan. Veel mensen sturen een kaart naar familie en vrienden. Op de kaart schrijven ze “Gelukkig Kerstfeest”. Ze stoppen de kaarten in de brievenbus en de postbode bezorgt de brieven. Als het dan eindelijk Kerstmis is, koken we een heerlijke maaltijd. We roeren in de pan, dekken de tafel mooi met bord, vork en lepel. Eerst nog even goed proeven want het moet wel lekker smaken. En dan kunnen we aan tafel!

Boekjes

Dikkie Dik Kerstmis, Jet Boeke
Anna en de kerstboom, Kathleen Amant
Bobbi viert kerst, Monika Maas
Kerstmis, Dik Bruna

Op de locaties lezen we de volgende boekjes met de kinderen:
Kerstmis met Fien en Milo, Pauline Oud (jongste peuters)
Vrolijk kerstfeest, Paultje, Brigitte Weninger (oudste peuters)

De oudertas

In de oudertas deze keer het prentenboek ‘Kerstfeest met kikker’ van Max Velthuijs. Daarnaast zitten er allerlei kerstartikelen in de tas waarmee u en uw kind
verschillende leuke spelletjes kunnen spelen, zoals lotto, paren maken en u kunt samen “toveren”!

Activiteiten

Om u een idee te geven een paar activiteiten die we de komende tijd met de kinderen gaan ondernemen:
• We hangen kerstballen in de boom (tellen; groot/klein; kleuren)
• Kerstliedjes zingen
• Versieren van de kerstboom
• Lichtjes in het donker (licht/donker; warmte/gezelligheid)
• Kerstmaal (rollenspel; wat komt er allemaal kijkenbij het bereiden van een maaltijd)
• Praatplaat Kerstfeest: we bekijken samen de plaat en praten over wat we allemaal zien.

Liedjes en versjes

Oogjes open
Oogjes open
Oogjes dicht (handen voor de ogen)
Nu is het donker
En nu is het licht (handen weer weg)

Oh denneboom, oh denneboom,
Wat zijn je takken wonderschoon!
Ik heb je laatst in het bos zien staan,
Toen zaten er geen takken aan!
Oh denneboom, oh denneboom,
Wat zijn je takken wonderschoon!!

Kling klokje klingelingeling
kling, klokje kling.
Kerstmis is gekomen,
kaarsjes aan de bomen,
kaarsje hier en overal,
die ik strakjes branden zal.
Kling, klokje klingelingeling
kling, klokje kling!

Doet u mee?

Op een namiddag als het donker wordt en de kerstverlichting in de straten brandt, kunt u met uw kind een wandeling maken om de kerstsfeer te proeven en alles goed te bekijken. Wat vindt uw kind het mooist? Waarover praat het en waar wijst het naar en trekt het u mee naar toe? Voer gesprekjes over wat er te zien is en hoe u dat vindt. Vertel over Kerstmis, het feest dat veel mensen vieren en dat ieder jaar weer terug komt. Met de kerstbomen, de lampjes, de sterren en de kerstklokken. Misschien kunt u uw kind mee laten helpen bij het versieren van de boom. Of geef uw kind een klein eigen boompje of wat takken in een pot om zelf te versieren. Bekijk samen de kerstboom goed. Wat hangt er allemaal in? Speel met uw kind spelletjes over licht en donker. Maak het donker in de kamer en doe steeds een lamp of lichtje meer aan. Doe de handen voor de ogen en trek ze weer weg. Welk lichtje is er aan gegaan? Zeg het volgende versje ‘Oogjes open’ er bij op.