5 oktober 2017

Kinderboekenweek 2017

De Kinderboekenweek vindt plaats van 4 t/m 15 oktober 2017. Het thema is dit jaar griezelen met als motto Gruwelijk eng! Op onze locaties besteden wij aandacht aan de Kinderboekenweek.

Grens tussen echt en fantasie

Het belooft een spannende week te worden. Je bent nooit te oud om te griezelen. Maar de grens tussen wat lekker griezelig is en wanneer het echt (te) eng wordt – de grens tussen fictie en werkelijkheid – ligt voor ieder anders. Voor kleuters is de grens tussen wat echt is en fantasie niet zo duidelijk. Wat kleuters in hun fantasie beleven is voor hen de werkelijkheid. Als volwassene is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Zeggen tegen een kleuter dat iets niet echt is, heeft dan ook niet veel zin. In hun beleving is het ‘echt’. Ook voor oudere kinderen kan gelden dat monsters, spoken, nachtmerries, zombies, schaduwen en heksen heel spannend gevonden worden. Door er samen over te praten en door erover te lezen kun je ze bedwingen, want in de meeste kinderboeken wordt het ‘kwaad’ wel overwonnen en loopt het verhaal goed af.

Doet u thuis ook mee?

Er wordt veel aandacht aan de Kinderboekenweek geschonken. Niet alleen op onze locaties maar ook in de media. Het is dan ook leuk om tijdens deze periode thuis extra aandacht aan lezen en boeken te besteden passend bij het thema van dit jaar. In de bibliotheek is de Kinderboekenkrant beschikbaar met de titel Gruwelijk eng! Deze staat vol tips, activiteiten en weetjes voor kinderen en (groot)ouders. Het staat geheel in het thema van de Kinderboekenweek en is zowel voor kinderen als grootouders leuk om te lezen. Daarnaast heeft de bibliotheek ook de Voorleesgids, deze kan ook gratis worden opgehaald. Op de website van de Kinderboekenweek is ook te zien welke activiteiten er in de buurt worden georganiseerd.

Waarom is deze week zo leuk voor kinderen?

Lezen en voorlezen zijn belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Maar (voor)lezen biedt nog veel meer! Kinderen worden geïnspireerd, worden enthousiast gemaakt voor een thema én samen (voor)lezen bevordert het groepsgevoel. Ook binnen je gezin. Kinderen ervaren dat je samen veel plezier kunt hebben en dat je van een volwassene maar ook van je broertjes/zusjes, neefjes/nichtjes of je buurkinderen kunt leren. Bij (voor)lezen kunnen kinderen worden verrast. Dat levert plezier op maar maakt ook dat je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Kinderen maken door boeken en verhalen kennis met de diversiteit in de wereld.

Veel leesplezier!